Dovada că alcoolul deteriorează ADN-ul și provoacă o formă de cancer

de: Nicoleta Apostol
05 01. 2018

De-a lungul timpului au apărut tot felul de speculații, și chiar dovezi, care leagă consumul de alcool cu cancerul, iar acum, s-a găsit o explicație plauzibilă.

Niște oameni de știință din Regatul Unit au efectuat un studiu pe șoareci, constatând că alcoolul dăunează ADN-ului în celule stem, care formează sângele. Vinovatul este un compus chimic, denumit acetaldehidă, un produs secundar al procesului de metabolizare a alcoolului. Atunci când consumi alcool în cantități mari, organismul încearcă să-l metabolizeze și în cazul în care nu reușește, acetaldehida se acumulează în celule. Cam ăsta este momentul în care își face de cap în ADN, potrivit cercetătorilor de la universitatea Cambridge.

Lucrarea oamenilor de știință aduce dovezi că alcoolul provoacă daune ADN-ului, inclusiv celulelor stem, care continuă să facă țesuturi. Folosind organisme vii, cercetătorii au observat modul în care acesta răspunde. Ei au dat șoarecilor diluați de alcool, sau etanol, apoi au folosit analiza cromozomilor și secvențierea ADN-ului pentru a măsura daunele genetice. Ei au descoperit că acetaldehida poate deteriora și produce pauze dublu-catenare în ADN-ul din interiorul acestor celule, modificând-l permanent.

Pentru acest studiu s-au folosit celule stem din sânge, deoarece ele pot fi replicate cu ușurință pentru analiza ADN, dar și pentru că celule stem ar putea răspândi daunele lor genetice pe tot corpul. Organismul are o apărare împotriva acetaldehidei: un grup de enzime numite acetaldehidă dehidrogenaze (ALDH). Atunci când acestea funcționează corect, ele neutralizează acetaldehida prin transformarea ei în acetat, pe care organismul îl poate folosi pentru energie.

Pentru a vedea cum acetaldehida afectează celulele atunci când se acumulează, echipa a trebuit să modifice genetic șoarecii cu o mutație care a împiedicat celulele stem din sânge, să producă una dintre aceste enzime, ALDH2. Șoarecii cu deficit de ALDH2 au avut de patru ori mai deteriorate celulele, decât șoarecii cu producție normală de ALDH2.

Acest lucru se întâmplă și la oameni. De exemplu, aproximativ 540 de milioane de oameni din Asia poartă o mutație în gena ALDH2, ceea ce înseamnă că aceștia nu pot procesa acetaldehida. De aici și culoare roșie care apare pe față atunci când consumă alcool.